Slechts 8 seconden; dat is de gemiddelde tijd dat er in een sollicitatieprocedure naar jouw cv wordt gekeken. Frustrerend cijfer, helemaal bij een afwijzing. En het staat in geen verhouding tot de tijd en energie die jij erin hebt gestoken. Toch lijkt dit het lot van iedere sollicitant. Of toch niet? Inzichten uit de neurowetenschap bieden uitkomst. Zij kunnen je helpen de aandacht van de lezer langer vast te houden. En over het algemeen geldt: hoe langer de aandacht, hoe groter de kans op de baan.
Neurowetenschap in het kort
Van oudsher richt deze wetenschap zich op ons zenuwstelsel. Tegenwoordig houdt deze wetenschap zich veel bezig met de werking van ons brein en de invloed die dit heeft op onze gedachten, emoties en gedrag.
Inzichten uit de neurowetenschap komen ook van pas bij het solliciteren. Onderstaand 5 tips uit de neurowetenschap voor een opvallend cv:
- Werk met een tijdlijn
Door een tijdlijn toe te voegen maak je het de lezer veel eenvoudiger. Hou een chronologische volgorde aan. Doe dit zowel bij jouw werkervaring als opleidingen/cursussen. En vermeld de meest recente werkervaring/opleiding als eerste.
- Maak gebruik van logo’s
Logo’s zijn onbewuste autoriteitskenmerken. Heb je voor een bekende organisatie gewerkt? Of een studie/cursus gevolgd bij een gerenommeerd opleidingsinstituut? Plaats hun logo’s dan op je cv. Hoe bekender het merk, hoe meer autoriteit dit uitstraalt.
- Gebruik geen selfie als profielfoto
Het invoegen van een profielfoto is een sterke pré voor je cv. Alleen wel een professionele foto. Vaak is een selfie geen goed idee. De meeste selfies zijn van te dichtbij genomen. En wanneer je te dichtbij komt word je als minder betrouwbaar, competent en aantrekkelijk beschouwd.
- Maak gebruik van kleur
Kleuren roepen emoties op. Door daar slim op in te spelen kun je de juiste emotie bij de ontvanger oproepen. Zo stralen donkerblauw en grijs autoriteit en zakelijkheid uit. Past dit bij jouw persoonlijkheid, nieuwe functie en het bedrijf, dat zit je helemaal goed.
- Minder tekst meer symbolen en plaatjes.
Door de enorme toename aan informatie lezen we steeds minder. Door slim gebruik te maken van symbolen en plaatjes maken we het de lezer makkelijker. Voeg bijvoorbeeld bij het kopje werkervaring een aktetas toe of bij opleidingen een afstudeerhoed.