Overig

Hocus pocus, hoe hou ik focus?

En het verhaal van de tennisbal

Door Pieter Dijkhuis

Publicatiedatum: 06 februari 2020
Leestijd: 5 minuten

Herken je deze werkdagen: je loopt enorm te zwoegen, maar voor je gevoel stapelt het werk alleen maar op. Erg frustrerend en ik moet bekennen, ik heb dat soort werkdagen regelmatig. Ze lijken te ontstaan door mix van teveel willen, gebrek aan keuzes, overschatting van mijn capaciteiten, onderschatting van de tijd. Een belangrijke sleutel is focus. Maar ja, hoe hou je focus? Een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Recent hoorde ik een mooie metafoor die me helpt om beter te focussen. Het is een verhaal over vijf tennisballen. Kun je vangen? Daar komen ze!

Stel, ik gooi onverwachts vijf tennisballen naar je toe. Hoe groot is de kans dat je er één vangt? Laat ik het maar meteen zeggen, die is nul. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ons brein niet in staat is daar adequaat op te reageren. Maar gooi ik één bal tegelijk, dan is de kans erg groot dat je ze allemaal vangt. Deze metafoor komt uit de marketingwereld. En wordt gebruikt om duidelijk te maken dat klanten maar één boodschap tegelijk kunnen verwerken. Maar de metafoor is ook goed toepasbaar op andere situaties. Bijvoorbeeld op het gebied van werk of solliciteren. En eerlijk is eerlijk, op het gebied van focus houden ben ik niet je beste voorbeeld. Maar dat weerhoudt me er niet van om onderstaande tips met je te delen.  

Voor werk: 

  1. Hou op met multitasken, het werkt echt niet.  
  2. Hou de tijd van iedere taak bij, zo leer je beter plannen.
  3. Zeg vaker nee (ja ook tegen je baas, de meesten kunnen dat prima hebben).
  4. Leer delegeren (vraag je bij iedere taak af: ben ik de aangewezen persoon).
  5. Hou na iedere taak een (korte) pauze.   

Voor solliciteren:

  1. Breng je interesses, talenten en competenties goed in kaart.
  2. Durf te kiezen voor een functie.
  3. Stel een lijst samen van maximaal vijftien interessante bedrijven.
  4. Maak een wensenlijst waar jouw werkgever aan moet voldoen.

Solliciteer en netwerk heel gericht.

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Stuur mij dan een bericht

Stuur Pieter een bericht

Meer inspiratie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.