Overig

Het werk verhaal van Jeroen

De carrière van Jeroen van Schrage – van bijstand tot succesvol filmmaker

Door Pieter Dijkhuis

Publicatiedatum: 14 oktober 2023
Leestijd: +/- 3 minuten

Toeval of viel het hem toe?! De carrière van Jeroen Schrage (32) van Active Perspective (ondernemer) leest anno 2023 als een jongensboek. Maar dat zag er een paar jaar geleden heel anders uit. Recent interviewde ik Jeroen over zijn loopbaan. Zijn inspirerende verhaal lees je hieronder.

Wie Jeroen 7 jaar geleden had verteld dat hij met video’s maken zijn geld zou verdienen en opdrachtgevers van over de hele wereld zou hebben, die had hij glazig aangekeken. Toch is dit hoe zijn huidige werkdagen er nu uitzien. Van een clip maken op een luxueus jacht in de Caribische zee of een draaidag in New York met onze Koning. Jeroen draait er zijn hand niet meer voor om. Menig persoon/ student droomt over zo’n carrière. Maar hoe glansrijk het er nu uitziet dat is het niet altijd geweest.

Hoe zag jouw werkzame leven er eerst uit?
Ik werkte van mijn 17de tot 23ste bij de Lidl op het Cambuurplein te Leeuwarden als chef groente. In de winter werkte ik als skileraar in Oostenrijk. Na het skiseizoen ging ik vaak op reis door Azië en pakte ik daarna het werk in de Lidl weer op. Dit heb ik ruim 6 jaar zo gedaan.

Volgde je in die tijd ook nog een opleiding?
Ja maar deze heb ik niet afgemaakt. Ik heb MBO opleiding ICT niveau 2,3 en 4 gedaan bij Friese Poort, maar ben in het 2e jaar van niveau 4 gestopt. Ik zag mezelf niet mijn hele leven achter de computer zitten. Ik moet me vrij voelen, in de natuur bezig zijn en interacteren met mensen.  

Hoe ben je in het werk als filmmaker terecht gekomen?
Dat is echt heel toevallig gegaan. Na aantal jaren wilde ik niet weer terug in het werk bij de Lidl. Ik had niet direct ander werk dus viel ik terug op de bijstand van de gemeente. Ik dacht vanuit hier zal ik vast door solliciteren op een functie in de ICT. Maar het liep anders. Bij aanvang van de bijstand moet ik een overzicht van mijn recente inkomsten opgeven. En toen viel het oog van de gemeentewerker op een bedrag van 1000 euro. Dit bedrag had ik ontvangen door een video aan de BBC te verkopen. En de medewerker van de Gemeente vroeg, kun je daar niet je werk van maken? Daar had ik nog nooit over nagedacht.

Dat moet wel een bijzonder filmpje zijn geweest?
Dat was het schijnbaar ook wel, maar op dat moment had ik dat niet door. Een paar maanden daarvoor was ik in Oostenrijk getuige geweest van een bijzonder weerverschijnsel, wat ook wel Halo of Sun Dog wordt genoemd. Dat is wanneer ijskristalen in de atmosfeer reflecteren in het zonlicht wat resulteert in een indrukwekkende ring om de zon, vaak met meerdere ‘bij-zonnen’. Ik zat toevallig in de skilift en legde dit vast met mijn Gopro camera. Vervolgens zette ik dit op Youtube en de rest is geschiedenis. Je kunt dus zeggen dat ik letterlijk het licht heb gezien haha! Het filmpje is nog altijd te zien op mijn Youtube kanaal. https://www.youtube.com/watch?v=8GHZOvhxS1E


Had jezelf toen nog niet door dat je van het filmen je werk zou kunnen maken?
Nee eerlijk gezegd niet. Ik dacht dit is eenmalig. Het was niet eerder  in mijn opgekomen om hiervan ook mijn werk te maken. Maar door de persoon van de gemeente ging dit leven. En hoe meer ik erover nadacht hoe meer kansen ik zag.

Hoe heb je het vervolgens aangepakt? 
Ik werd toen gekoppeld aan Bureau Zelfstandigen Fryslân en ben een ondernemersplan gaan schrijven. Tegelijkertijd volgde ik groepslessen om meer te leren over het ondernemerschap. Bijkomend voordeel was dat ik niet hoefde te solliciteren. Uiteindelijk kreeg ik groen licht om te starten. Ik heb toen geld geleend van een familielid en kon zo alle benodigde materialen kopen, wat best kostbaar is. In de eerste maanden behoud je nog je uitkering en heb deze tijd gebruikt om heel veel te oefenen. Want vergis je niet, filmmaker is echt een vak. Ik volgde in deze tijd veel online-masterclasses en keek mee hoe andere video-producenten te werk gingen.

Wanneer volgde de eerste opdracht?

Dit was al heel snel. Ik had een sfeer video met een drone op Ameland gemaakt en Merk-Fryslân had deze gezien en vroeg mij ook een video te ontwikkelen. Van het één komt dan het ander. Naast bedrijfsproducties deed ik in het begin ook veel bruiloften.

Welke dromen/ wensen heb je nog in de toekomst?
Ik wil mezelf nog verder bekwamen, mijn netwerk uitbreiden waardoor ik betrokken raak bij nog grotere producties. Uiteindelijk is de wens om echt toe te groeien naar hoge kwaliteit commercials.

Welk advies zou je mensen (jongeren) willen geven die niet weten wat ze met hun loopbaan moeten? Volg je passie en wees niet bang om onverwachte kansen te grijpen. Soms komt succes uit de meest onverwachte hoeken, dus blijf alert en laat je niet tegenhouden door wat anderen denken dat je zou moeten doen.

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Stuur mij dan een bericht

Stuur Pieter een bericht

Meer inspiratie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.