Overig

Baanexplosie in het Noorden! Waarom merk ik daar niks van?

01-07-2019

Door Pieter Dijkhuis

Publicatiedatum: 01 juli 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Een baanexplosie in het Noorden’, kopten de kranten vorige maand. Over de noordelijke arbeidsmarkt hoor je louter positieve berichten. En dat kan frustreren. Zeker als je al langere tijd op zoek bent naar passend werk. Hoe kan het nou dat ik geen leuke baan kan vinden terwijl de werkgelegenheid nog nooit zo goed is geweest, hoor ik je denken. Een gedachte die vele werkzoekenden met je delen. Onderstaand geef ik je 5 inzichten, die je voortaan helpen de nieuwsberichten en cijfers in een ander daglicht te plaatsen.  

  1. Veruit de meeste van de 1 miljoen vacatures in Nederland zie je niet

Meer dan 75% van alle vacatures worden nooit openbaar. Veruit de meesten daarvan, meer dan 30%, gaan via het directe netwerk van de betrokken personen. Als je daar niet in beeld bent, is de kans groot dat je nooit in aanmerking komt voor deze functies.

  • Er is sprake van enorme mismatch in werk

Van de 25% van de banen die wel openbaar worden gemaakt, is het overgrote deel niet passend. Moeilijk in te vullen vacatures als ICT en technische beroepen worden vaker openbaar gemaakt, in de hoop zo de juiste persoon te vinden. Maar voor het merendeel van de werkzoekenden zullen deze banen nooit passend worden.

  • 80% van de werkzoekenden reageert op 20% van de openstaande vacatures

De 80/20 regel lijkt ook op de arbeidsmarkt van toepassing. Van de openstaande vacatures is veelal 20% geschikt voor 80% van de werkzoekenden. Het gevolg kun je raden. Voor dit kleinere deel aan openstaande vacatures ontstaat een ‘overschot’ aan goede kandidaten (verdringingsmarkt). Bij administratieve vacatures komt dit zeer vaak voor.

  • Het niemandsland tussen uitzenden en recruitment

Een deel van de vacatures wordt ingevuld met hulp van uitzenders en recruiters. Maar waar uitzenders zich grofweg richten op functies met herhalende werkzaamheden (bijvoorbeeld vacatures in de productie) richten recruiters zich steeds meer op moeilijk in te vullen vacatures. Als je valt in de grote ‘tussencategorie’ word je niet snel uitgezonden of gerekruteerd.

  • Spoeling in het Noorden is dunner

In het Noorden zitten veel minder hoofdkantoren dan in het westen en zuiden van het land. Hoofdkantoren brengen een grote diversiteit aan (hoogwaardige) functies en ondersteunende werkzaamheden met zich mee. Minder hoofdkantoren in het Noorden betekent door de bank genomen minder arbeidskansen voor bepaald typen functies. 

Wil je over dit onderwerp doorpraten? Stuur mij dan een bericht

Stuur Pieter een bericht

Meer inspiratie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.